Informasjon til pasienter med tannregulering
Hvert tredje barn trenger tannregulering for å få rettet opp tannstillingen sin. Reguleringsbehandling krever en betydelig innsats fra pasienten og et godt samarbeid med kjeveortopeden. Behandlingen varer gjerne 1 ½ – 2 år og kan også gi noe smerter og plager mens den pågår. Det er veldig viktig at du møter til kontrolltime hver 4.-6. uke. Da sjekker kjeveortopeden at tannreguleringen sitter som den skal, og at tannstillingen justeres som forventet for å oppnå ønsket resultat, som oftest strammes også buen. Når tannreguleringen tas av, settes det vanligvis på en streng bak tennene, slik at tennene ikke flytter seg tilbake til opprinnelig stilling. I tillegg vil man få en gjennomsiktig stabiliseringsskinne, som skal brukes i 2 år etter endt behandling. De første 3 månedene må stabiliseringsskinnen brukes hele døgnet. Deretter skal den kun brukes om natten i 1 år 9 mnd. Behandlingen er omfattende. Det er derfor viktig at du er motivert for å gjennomføre behandlingen.
Tannpleie med tannregulering
De som har tannregulering har økt risiko for å få hull i tennene fordi det er utfordrende å holde rent. Selv om man har lært å pusse tennene som barn, kan det være vanskelig å pusse tennene godt nok når man får på regulering. Matrester fester seg lettere på tenner med pålimte reguleringsklosser og blir liggende der. Dårlig renhold vil medføre at emaljen på tennene skades. Disse skadene er begynnende hull som sees som hvite flekker på tennene. Disse flekkene er estetisk skjemmende og er vanskelige å fjerne. Disse hvite flekkene kan utvikle seg videre til ordentlige hull som krever behandling. Reguleringen skader ikke emaljen på tennene dersom du har god munnhygiene.
God tannhygiene med tannregulering
- Puss tennene nøye etter hvert måltid, minst 3 ganger daglig.
- Bruk god tid på tannpussen, minst 2-3 min. Bruk timeglasset! Sjekk også visuelt at alle matrester er borte. Det tar tid å pusse godt!
- Bruk tannkrem med et høyt fluorinnhold (1400-1500ppm F) – Barnetannkrem skal ikke brukes, da fluorinnholdet er for lavt. Spytt ut tannkremen og unngå å skylle munnen med vann, etter at du har pusset tennene.
- Skyll med fluor hver kveld. Velg fluorskyll med høy konsentrasjon av fluor (0,2% NaF). Ikke skyll munnen med vann etter at du har spyttet ut fluorskyllingen.
- Det finnes spesialbørster til tannregulering som kan gjøre rengjøringen enklere. Bruk en myk tannbørste som er tilpasset klossene på reguleringen. Når du pusser tenner med reguleringsklosser på, må du bruke en egen teknikk. Da skal du pusse fra toppen av tannen og ned mot reguleringen, og deretter omvendt, slik at du får bort bakteriebelegg og matrester. Puss deretter med en horisontal teknikk over alle tennene. Etter pussingen skal du gå over med en liten mellomroms–børste og solobørste, for å få det rent rundt festene, under krokene og inn mellom tennene.
- Dersom det blør fra tannkjøttet ved tannpuss, er det fordi du ikke har pusset godt nok. Bakteriebelegg vil da bli liggende på tannflatene og irritere tannkjøttet slik at det blir betent. Du vil se at tannkjøttet hovner opp, blir rødt og blør ved tannpuss. Den lette tannkjøttsbetennelsen (gingivitt), blir du kvitt ved å pusse bedre. Samtidig bør du skylle med bakteriedrepende skyllemiddel som Curasept eller Corsodyl for å roe ned tannkjøttsbetennelsen. Skyllemiddelet skal kun brukes i en kort periode og skal ikke brukes samtidig som du bruker tannkrem med såpestoffer i. Da mister skyllemiddelet effekten sin. Vent tilstrekkelig lenge etter tannpuss med å skylle, eller sørg for at all tannkremen er borte. (Les mer under «Såpestoffer i tannkrem«)
- Vi gir deg gjerne en ekstra hygieneinstruksjon hvis det er behov for det.
- For egenkontroll av tannpuss, anbefales det innimellom å bruke innfargingstabletter som kjøpes på apoteket. Disse tablettene etterlater en farge på plakket og bakteriebelegget som gir en synlig vurdering av tannpussen din. Dette kan være til god hjelp.
Ved dårlig renhold kan vi unntaksvis være nødt til å avbryte behandlingen!
Spising / tygging i perioden med tannregulering:
De første dagene etter at reguleringen blir limt på, vil tennene føles litt ømme og løse. Dette er helt normalt og vil gradvis gå over. Dette skjer også innimellom når buen strammes. De fleste foretrekker da å spise myk mat som grøt, suppe, yoghurt og pasta. Du kan også oppleve å få sår i munnen i starten. De blir borte etter litt tid. Du vil få utlevert en eske med voks som du kan legge på reguleringen for å redusere ubehaget fra eventuelle gnag/sår.
Vær forsiktig med hva du spiser i hele behandlingsperioden for å unngå å ødelegge reguleringen. Du bør unngå følgende:
- Hard mat som harde skorper, harde sukkertøy, pizzaskorper, noen typer knekkebrød og nøtter.
- Seig og klebrig mat som karameller og seigt godteri.
- Du bør også begrense inntaket av søte drikker, sukkerholdige matvarer og godteri i denne perioden for å unngå hull.
Vær forsiktig med hva og hvordan du spiser. Tenk deg om. Harde frukter og grønnsaker som epler og gulrøtter må kuttes i små biter før du spiser. Uforsiktighet kan medføre at reguleringen blir ødelagt, som igjen kan forlenge behandlingstiden. Reguleringen kan også bli ødelagt hvis man bevisst sitter og biter på klossene. Da kan de løsne.
Uhell og plager ved tannregulering:
- Den første buen som brukes ved reguleringsbehandling, har lett for å løsne fordi den er så fleksibel. Forsøk å sette den på plass selv. Hvis du ikke får det til, bør du ta kontakt, slik at vi kan sette strengen på plass igjen.
- Ta kontakt dersom en kloss løsner. Det skjer oftere i starten av behandlingen.
- Hvis du får gnagsår, kan du legge på litt voks.
- Når tennene flytter seg inn i buen, blir omkretsen til tannbuen mindre. Dette kan medføre at strengen kan stikke ut i bakkant. Dersom dette er smertefullt og ikke kan fikses med voks, kan du ta kontakt for å få klippet av strengen innerst i munnen.
Bruk av strikker under behandlingen
De aller fleste vil i løpet av behandlingen bruke strikker som festes mellom kjevene. Strikkene brukes for å flytte tenner i riktig retning ved at de øker presset der de er plassert. Strikkene kan brukes for blant annet å regulere overbitt, underbitt og lukke luker etter tanntrekking.
Når du bruker strikker er du selv med på å påvirke fortgangen i behandlingen, som igjen har noe å si for hvor raskt du blir ferdig med reguleringen. Husk også at resultatet av regulerings behandlingen blir dårligere hvis du slurver med å bruke strikker. Du blir vist hvordan strikkene skal tas på. Det er en god ide å ta en”selfie” i tannlegestolen med strikkene i riktig posisjon. Da kan du sjekke bildet senere hvis du er usikker på plasseringen av strikkene. Oftest skal strikkene brukes hele døgnet. Strikkene skal tas av ved spising og tannpuss. De settes på igjen umiddelbart. Bytt strikker daglig. Slitte strikker har liten effekt!
Hvis du går tom for strikker er det bare å komme innom for å hente en ny pose, men pass på at du får med deg riktig type strikker. Det er viktig at du ikke går uten strikker. ”En dag uten strikker betyr en dag lenger med regulering”.
Hvis du har spørsmål, ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 15 00 00 eller kom innom oss på Tanntunet.