CBCT – 3D røntgen for spesialundersøkelse
Vi har tatt i bruk 3D-røntgenundersøkelse (CBCT). Dette tilbudet fikk vi høsten 2019 og har samtidig startet et samarbeid med radiolog og fysiker, som er et krav fra Statens strålevern.
Vi er en klinikk med mange ulike spesialiteter, og har pasienter med kompliserte problemstillinger, som krever ekstra radiologisk utredning. Tidligere måtte vi henvise disse pasientene. Med egen maskin og radiolog har vi fått en utredningsprosess som går raskere. Maskinen tar snitt røntgenbilder av pasientens tann, kjeve eller ansikt. Disse brukes for å lage et tredimensjonalt bilde. Da kan et område eller punkt undersøkes fra flere vinkler. Denne røntgenmetoden er spesialutviklet for tann, kjeve og ansiktsundersøkelser. Et slikt 3D røntgenbilde gir tannlegen bedre oversikt og muligheten til å gi bedre og mer forutsigbar behandling.
Eksempler på vanlige problemstillinger der vi ønsker CBCT undersøkelser kan være:
-Lokalisasjon av visdomstenner i forhold til c.mandibularis (i dette hulrommet ligger nerven som leder til jekslene i underkjeven).
-Lokalisasjon av retinerte tenner (tenner som ligger delvis eller helt nede i benet).
-Påvisning av oblitererte rotkanaler (forkalkede rotkanaler). (Les mer under «Rotfylling«)
-Påvisning av apikale forandringer (infeksjoner ved rotspissen av en tann som kan være vanskelig å se på vanlige røntgenbilder).
-Påvisning av rotresorbsjoner (destruksjon av tannroten). (Les mer under «Rotresorbsjoner«)
-Påvise forandringer og patologiske (sykdoms) tilstander i kjeveleddet.
-Påvise forandringer og patologiske (sykdoms) tilstander i ansiktsbihuler.
-Planlegge implantatbehandling.
3D røntgenbildene (CBCT) blir alltid tolket av en radiolog for å avdekke mulige sykdommer i tannen, benet eller vevet rundt.
Henvisninger for CBCT og OPG
Vi tar imot henvisninger for CBCT (3D røntgen), OPG (ortopantogram) og Ceph. CBCT-opptaket blir vurdert av spesialist i kjeve og ansiktsradiologi. Henvisende tannlege får en røntgenbeskrivelse og røntgenopptaket tilsendt. CD med CBCT- opptaket inneholder programvare slik at man kan se bildene på sin egen datamaskin. OPG og Ceph sendes også i forskjellige formater.
Må man ta røntgen?
Røntgenbilder er ett av tannlegens viktigste diagnostiske redskap. Med røntgenbilder av tenner, røtter og kjever kan tannlegen se og finne sykdom og tilstander som pasienten kan ha uten å merke noe selv. Dermed kan vi så tidlig som mulig sette inn riktig behandling for å redusere skadeomfanget og minske risikoen for videre skadeutvikling.
Er det trygt å ta røntgenbilder?
Noen pasienter lurer på om det er farlig å bli utsatt for røntgenstråling. I dag er røntgenapparatene moderne og optimaliserte med digitale røntgenbilder, slik at stråledosen er lav og den vurderes som nesten ufarlig. Vi har nye og moderne røntgenmaskiner og bruker rektangulære / firkantede strålefelt når vi tar standard røntgenbilder. Et firkantet strålefelt reduserer strålingen med 50 -80%, sammenlignet med runde strålefelt.
Rundt oss finnes det naturlig bakgrunnsstråling, fra atmosfæren, jorden og i omgivelsene våre. Alt vi gjør utsetter oss for naturlig bakgrunnsstråling. Spiser du en banan eller reiser med fly, utsettes du for stråling.
En time på et fly tilsvarer en til tre intraorale røntgenbilder hos tannlegen. Et OPG (oversiktsbilde) tilsvarer to til tre flytimer.
Tross lav stråledose skal det alltid være en indikasjon for å ta et røntgenbilde. For å stille en diagnose i hardvev som tann og kjevebein, trenger man et røntgenbilde for å ha all informasjon tilgjengelig for å stille en diagnose, planlegge og utføre behandlingen.