Visdomstenner

Visdomstenner

Visdomstannen er den bakerste tannen i hver kjeve.   

Mange har plass til alle visdomstennene og frembruddet er uproblematisk. Da står de fint i tannrekken etter frembrudd.  

En del mangler anlegg til en eller flere visdomstenner. 

Hos noen bryter ikke visdomstennene frem men blir liggende nede i kjevebenet uten kontakt med munnhulen. Dette skjer vanligvis pga. plassmangel eller at tannen ligger vendt feil vei. Det er også stort sett ukomplisert.  

Det vanligste problemet med visdomstennene er at det ikke er plass til dem i tannrekken og at de derfor ikke kan bryte frem på normal måte.   

Vansker med renhold

Visdomstennene er de tennene som bryter frem sist, vanligvis i 18-24 års alder. Siden de er plassert bakerst i hver kjeve, er det ikke alltid de har god nok plass til å komme helt ut. Visdomstenner som på denne måten er delvis dekket med tannkjøtt, kan være vanskelige å holde rene (fig. I). 

Plakk og matrester kan da legge seg inn under tannkjøttet og resultere i plagsomme betennelser rundt tannen (fig. II). Typiske tegn på slike betennelser er smerter, hevelse i tannkjøttet rundt den delvis frembrutte tannen og gapevansker. Det kan også forekomme vond lukt eller smak fra området på grunn av bakterieinfeksjonen. Ofte er disse plagene veldig akutte og oppstår når det ikke passer, for eksempel i eksamensperioder eller på ferie.   

Om man har slike plager relatert til en visdomstann, kan tannlegen skylle bort bakteriene og på denne måten løse problemet midlertidig (fig. III-IV). En sjelden gang er det i tillegg nødvendig med antibiotika for å roe ned infeksjonen. Visdomstenner som er disponert for denne typen problemer bør fjernes. Slike visdomstenner som er delvis frembrutt kan det være lurt å fjerne forebyggende i perioder uten store plager. 

Fig. I

Fig. II

Fig. III

Fig. IV

Hull i tennene

Et annet vanlige problem med visdomstenner er karies (hull). Vansker med renhold kan over tid gjøre at det utvikles hull i selve visdomstannen (Fig. V), eller i tannen foran (Fig. VI). (Les mer under «Karies – hull i tennene«)

En visdomstann med hull kan ofte repareres med en fylling, men i mange tilfeller kan det være fornuftig å få den fjernet. 

Fig. V

Fig. VI

Fjerning av en visdomstann

En visdomstann som er helt frembrutt, kan ofte fjernes med vanlig tanntrekking. Dersom røttene er kompliserte eller tannen ikke er brutt helt frem, kan det være nødvendig med en operasjon for å få den ut. Vi har kjevekirurg, oralkirurg og periodontist som opererer ut visdomstenner når det er behov for å fjerne disse kirurgisk. I begge tilfeller skjer inngrepet under lokalbedøvelse. Under selve inngrepet vil du normalt ikke oppleve smerte. Etterpå vil de fleste som fjerner visdomstenner oppleve noe smerte og hevelse, men smertene kan stort sett begrenses ved bruk av smertestillende tabletter som kirurgen skriver ut/anbefaler. (Les mer under ‘’Tanntrekking – kirurgi”, » Praktiske råd etter trekking eller operasjon i munnhulen«)

Vi gir premedikasjon/beroligende tabletter til pasienter som er veldig engstelige for å gjøre kirurgiske inngrep. Da må du gi beskjed om dette på forhånd slik at dette kan planlegges.  

Vi tilbyr også narkose for de som ønsker det. 

Anbefaling ved akutte smerter rundt visdomstenner/pericoronitt:

– Hold godt rent i området rundt visdomstannen med en liten tannbørste, selv om det gjør vondt og blør. 

– Skyll munnen med bakteriedrepende middel, helst et klorheksidin preparat som Curasept eller Corsodyl.
Curasepten kan også pensles på lokalt med Q-tips. Disse skyllemidlene skal ikke brukes rett etter bruk av tannpasta med såpestoffer-natriumlaurylsulfat i. Da mister de sin effekt. (Les mer under «Såpestoffer i tannkrem«)

– Ved store smerter kan du kombinere Paracet/Paracetamol med Ibux/Ibumetin. De har forskjellig virkningsmekanisme og gir god effekt sammen. (Les mer om smertestillende tabletter under «Praktiske råd etter trekking eller operasjon i munnhulen«)

-Ta kontakt raskest mulig hvis du er plaget med dine visdomstenner. Rådene nevnt ovenfor kan kun løse problemene midlertidig og plagene vil komme tilbake.  

Tenner og graviditet

Tannpleierens oppgaver

Antibiotika