Såpestoffer i tannkrem

Mange typer tannkrem inneholder såpestoffer. Fabrikantene tilsetter såpestoffer for at tannkremen skal skumme. Tannkrem som inneholder såpestoffet natriumlaurylsulfat (NLS), sodiumlaurylsulfat (SLS) på engelsk, ser ut til å kunne utløse after/munnskoll hos enkelte. (Les mer under «After«) After er små, smertefulle sår som opptrer i munnhulen.

Det brukes også et mildere såpestoff, cocoamidopropylbetain (CAPB) i tannkrem. Dette såpestoffet kan også utløse after, men i en mildere grad og med færre utbrudd.

Det beste er å unngå såpestoffer i tannpastaen, spesielt hvis du plages av after eller er munntørr. Studier viser at det er færre sår hos pasienter som pusser tennene med såpefri tannkrem. (https://www.tannlegetidende.no «Unødvendig med såpe i tannkrem«)

Såpestoffer i tannkremen forstyrrer effekten av Curasept og Corsodyl

Det er viktig å være klar over at såpestoffer også kan forstyrre effekten av Curasept og Corsdyl. Disse brukes etter kirurgi i munnhulen, ved tannkjøttssykdommer og ved tannkjøttsplager ved reguleringsbehandling. Munnen må være fri for såpestoffer før man skyller med Curasept og Corsodyl. Det er anbefalt å vente 30 minutter etter pussing, eller bytte til en såpefri tannpasta i perioden der du skyller med klorheksidinpreparater.

Tenner og graviditet

Tannpleierens oppgaver

Antibiotika