Syreskader på tennene - erosjonsskader

Hva gir syreskader?

Syreskader er blitt en stor tannhelseutfordring. Nærmere 40% av befolkningen i Norge over 18 år har syreskader på tennene. (Les mer og se foto under «Syreskader«)

De vanligste årsakene til syreskader på tennene er inntak av sure drikker, inntak av store mengder sitrusfrukter, sure oppstøt fra magen og hyppig oppkast pga. bulimi, graviditet, cellegift osv.

I Norge er vi på verdenstoppen i brusdrikking. Brus, juice, vann med smak, vin, saft og sure sportsdrikker tærer på emaljen og kan gi syreskader. Dette gjelder også sukkerfrie alternativer, selv om disse er bedre i forhold til utvikling av hull/karies.  

Det er først og fremst hvor ofte du drikker sure drikker som har betydning, og ikke hvor mye du drikker. Drikk derfor hele flasken med sur drikke med en gang, i stedet for å kose deg i flere omganger i løpet av dagen.  

Produsentene tilsetter også i mange tilfeller surhetsregulerende midler for at det skal smake friskt lengst mulig.

Hvilke konsekvenser har syreskader på tennene?

Når tannemaljeer etset bort vokser den aldri ut igjen. Syreskadd emalje kan bli sprø og brekke, og tennene blir mer sårbare for kariesangrep/hull. Nedslitt emalje gjør også at tannbenet/dentinet ligger ubeskyttet, noe som kan gi ising i tennene. I de verste tilfellene ender vi med å måtte rotfylle tennene pga. syreskadene. (Les mer under «Rotfylling«) Tennene blir dessuten gulere fordi emaljen er så tynn. Tannbenet er gult og skinner igjennom den tynnslitte emaljen eller ligger helt blottlagt uten emalje overDette opplever mange pasienter som estetisk skjemmende.

GODE RÅD OG TILTAK MOT SYRESKADER – EROSJONER:

Drikk vann mellom måltidene og om natten. Andre alternative drikker på dagtid er melk, te uten sukker og sitron, eller kaffe uten sukker. Disse gir ikke syreskader.

Unngå å småspise og smådrikke gjennom dagen. Drikk opp sure drikker i en omgang. Flasker med skrukork er ugunstig for syreskader. Vi ser at disse fører til mer smådrikking. Husk at dette også gjelder lett-produkter. 

– Unngå overforbruk av sitrusfrukter og sure drikker, og innta dette i forbindelse med et måltid.

– Avslutt måltidet med basiske matvarer som f.eks. ost eller melk.

– Unngå å drikke sure drikker og spise sitrusfrukter rett før sengetid og om natten.

– Begrens inntaket av sur drikke i kombinasjon med mat med abrasive egenskaper, som f.eks. brus sammen med salt potetgull.

– Bruk sugerør. Da kommer drikken i mindre grad i kontakt med tennene.

– Skyll med vann etter inntak av sure drikker, frukt, sure oppstøt eller oppkast.

– Ikke puss tennene rett etter inntak av sure drikker, sitrusfrukter, sure oppstøt eller oppkast. Syren har gjort emaljen myk, slik at slitasjen blir ekstra stor. Skyll heller med vann eller med fluorskylling. Ta eventuelt tannkrem i munnen for å få bort oppkastsmaken.

– Bruk myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel. Ikke puss for hardt.

– Husk fluor hver dag. I tillegg til fluortannkrem anbefales fluortabletter eller daglig skylling med fluor til pasienter med erosjonsskader. Fluorskylling er best fordi det spyttes ut igjen og kun virker lokalt. Ikke skyll munnen med vann etter at du har pusset tennene eller skylt med fluor. Da blir effekten av fluoren redusert. Tannkremen og fluorskyllingen skal kun spyttes ut.

– Dersom du har eller har hatt spiseforstyrrelser kan tennene dine ha fått store skader. Oppsøk tannlege for profesjonell hjelp.

– Ha regelmessig kontakt med tannlege. Omfattende syreskader der mye emalje er gått tapt, kan være kostbart å reparere. Det er derfor lurt å være tidlig ute og stanse utviklingen av disse skadene.

– Hvis syreskadene allerede har oppstått, kan tannlegen legge på plastfyllinger for å dekke de syreskadde områdene. Hvis syreskadene er veldig store kan det lages kroner på de tennene som er hardest rammet. (Les mer under «Fyllinger«, «Innlegg» og «Kroner«)

For å være stønadsberettiget fra HELFO må erosjonsskadene være av vesentlig betydning for pasientens funksjon og estetikk. All behandling skal være vevsbesparende og plastmaterialer er et førstevalg. For de pasientene det gjelder trekkes stønaden fra HELFO direkte fra på regningen.

Tenner og graviditet

Tannpleierens oppgaver

Antibiotika