Tannbleking - Tannlegestyrt hjemmebleking, dag og natt

Ytre misfarging på tennene kan pusses og poleres bort av tannlege eller tannpleier. Dette forandrer ikke selve tannfargen, men kan i mange tilfeller gi et godt resultat.

Ønsker man lysere tenner, er det derimot nødvendig med tannbleking.  Det benyttes da blekemiddel som trenger inn i tannen og tar bort fargestoffer og indre misfarging.

Tannlegestyrt tannbleking; hjemmebleking

Vi utfører kun tannlegestyrt hjemmebleking, da dette gir best resultater.  Med tannlegestyrt hjemmebleking kan du selv bestemme graden av bleking for å få et naturlig resultat.

Man må først ta et avtrykk av tennene og lage en modell. Modellen brukes til å fremstille en blekeskinne. Blekeskinnen er tilpasset dine tenner og er som regel ikke ubehagelig å ha i munnen. Ved neste konsultasjon på klinikken, kontrollerer vi at skinnen passer. Samtidig viser og forklarer vi hvordan du skal utføre blekingen. Vi sender også med et informasjonsskriv som du kan lese hjemme. Dette informasjonsskrivet kan du også finne på nettsiden vår. (Les mer under “Tannlegestyrt hjemmebleking” Bruksanvisning for pasient)

Det finnes ulike typer hjemmebleking

Nattbleking: Blekemiddelet benyttes mens man sover. Det anbefales at man bleker 6-8 timer per natt. Antall dager varierer – enten til man har oppnådd ønsket resultat, eller inntil man har brukt opp blekemiddelet.

Dagbleking: Blekemiddelet benyttes i løpet av dagen. Antall dager varierer – enten til man har oppnådd ønsket resultat, eller inntil man har brukt opp blekemiddelet. Vi anbefaler dagbleking. Da har man best kontroll.

 

Fremgangsmåte ved hjemmebleking

 1. Puss tennene nøye og rengjør eventuelt med tanntråd. Skyll munnen med fluor.
 2. Blek kun én kjeve om gangen.
 3. For de tennene som skal blekes: plassér en liten dråpe gel i den del av skinnen som tilsvarer forsiden av tennene. Mengden gel skal anpasses størrelsen på de respektive tenner (små tenner = mindre gel, store tenner = mer gel).
 4. Sett tilbake hetten på sprøytespissen.
 5. Tørk vekk spytt fra tennene som skal blekes.
 6. Plasser skinnen over tennene og pass på at den sitter ordentlig på plass.
 7. Tørk bort overflødig gel fra tannkjøttet.
 8. Blekeperioden kan nå starte.

Når blekeperioden er ferdig

 1. Ta blekeskinnen ut av munnen og fjern rester av blekemiddelet fra tenner og tannkjøtt.
 2. Skyll munnen med fluor i 2 minutt.
 3. Rengjør skinnen forsiktig i kaldt vann med hjelp av tannbørsten. Det er viktig ikke å bruke varmt vann, da dette kan deformere/ødelegge skinnen.

Viktig å vite når man skal bleke

 • Det er på forhånd vanskelig å forutsi blekeresultatet. Resultatet varierer fra person til person, men de aller fleste får hvitere tenner etter endt bleking.
 • Det er anbefalt at en tannlege eller tannpleier har vurdert tenner og tannkjøtt før bleking igangsettes. Bleking skal ikke utføres hvis du har hull som må behandles.
 • Fyllinger og keramiske kroner påvirkes ikke av blekemidde­let, og vil følgelig ikke blekes. Det kan derfor bli nødvendig å skifte synlige fyllinger etter endt bleking.
 • Unngå i størst mulig grad produkter som kan misfarge ten­nene i blekeperioden – vin, te, kaffe og tobakk. Tennene vil i denne perioden være mer mottakelige for fargestoffer. Bruk av de nevnte produkter kan derfor gjøre blekeresulta­tet dårligere. Det er også anbefalt å holde bruken av disse produktene til et minimum inntil 2-3 uker etter at man er fer­dig med å bleke.
 • Det er nyttig å skylle munnen 2 ganger daglig med fluor i blekeperioden. Dette for å unngå eventuell ising i tennene. Spesialtannkrem mot ising kan også være til god hjelp for mange. Dersom det oppstår plagsomme smerter, bør blekingen avbrytes og tannlegen kontaktes.
 • For mye blekemiddel i skinnen kan føre til sårhet i tannkjøttet. Vent da noen dager og forsøk igjen.
 • Gravide kvinner skal ikke bleke. Det er heller ikke anbefalt at ammende kvinner bleker tennene.
 • Blekemiddelet brukes og oppbevares i henhold til fabrikantens anbefalinger.
 • Ikke bruk andre blekemidler enn de som er kjøpt fra en tannlege eller tannpleier.
 • Bruk ikke tobakksprodukter mens blekeskinnen er i munnen.
 • Spis ikke mat mens blekeskinnen er i munnen.

Bildegalleri:

Fig I:
Bildet viser tenner før bleking. Tennene har ingen synlige fyllinger og kan derfor egne seg godt for bleking

Fig II:
Bildet viser resultatet etter endt bleking. Det er her benyttet hjemmebleking med skinne brukt om natten.

Fig III:
Bildet viser tenner før bleking. Tennene har ingen synlige fyllinger og kan derfor egne seg godt for bleking

Fig IV:
Bildet viser resultatet etter endt bleking. Det er her benyttet hjemmebleking med skinne brukt på dagtid.

Tanntunets corona-tiltak

Krone / Bro

Tannkjøttbehandling

Tenner og graviditet

Tannpleierens oppgaver

Antibiotika

Bisfosfonater